Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Fifi.

Ciasto Fifi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8886

Dodano:

Odsłon: 9231

Następne ciasto robione na soku. Robiąc kolejny raz ciasto shrek córki zapytały, "czy nie może mieć innego koloru, na przykład fioletowego?" I w taki sposób powstała Fifi, czyli bohaterka bajki Fifi niezapominajka:)

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa na soku: pół litra soku kubuś
  • pół szklanki soku malinowego
  • budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • dodatkowo: 300 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 galaretka niebieska (np. blue curacao)
  • borówki amerykańskie 125 g
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Fifi.

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy . Wykładamy do tortownicy ( 26 cm ) wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
    Do garnka wlewamy sok kubuś lub inny pomarańczowo bananowy, dolewamy sok malinowy.
    Pierwszy raz gdy robiłam ciasto miałam zapasy domowego soku jagodowego, to wtedy użyłam go zamiast malinowego i był super fioletowy kolor.
    Nasze soki gotujemy, wcześniej odlewamy niepełną szklankę w której mieszamy budyń.Gotowy budyń na soku studzimy i wykładamy na upieczony wystudzony biszkopt.
    Na masę układamy umyte i osuszone borówki i czekamy by ładnie nam wszystko wystygło.
    W pół szklance gorącej wody rozpuszczamy po łyżce obu galaretek, czyli łyżka niebieskiej i łyżka czerwonej.
    Resztę galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i to będzie ostatnia warstwa.
    Ubijamy na sztywno 300 ml śmietanki tortowej z łyżką cukru pudru, wtedy gdy galaretka rozpuszczona w połowie szklanki wody jest chłodna. Wlewamy galaretkę do ubitej śmietanki i wykładamy na borówki. Całość zalewamy pozostałą stężałą galaretką .
    Na koniec do lodówki by ładnie wszystko zastygło.

  2. To ciacho można zrobić w dużej blaszce wtedy musimy podwoić składniki, chociaż biszkopt wystarczy zrobić z 4 jajek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 10 stycznia 2014 tak, można kombinować ile się da-już robiłam shreka żółtego, czerwonego i pomarańczowego, ten fioletowy też jest fajny Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 stycznia 2014 śliczne, takie wesołe, a w smaku orzeźwiające :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń