Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto figowe z rozmarynem

Ciasto figowe z rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49088

Dodano:

Odsłon: 2100

Letnie, bardzo smaczne i orzeźwiające ciasto z kremem cytrynowym i świeżymi figami. Bardzo proste w przygotowaniu a jednocześnie efektowne. Inspiracja: Magazyn kuchnia

Składniki

  • ciasto rozmarynowe:
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka krupczatka 1 szklanka
  • żółtko surowe 2 sztuki
  • masło lub margaryna mleczna 200 g
  • cukier 2 łyżki
  • woda zimna 5 łyżek
  • świeży posiekany rozmaryn 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • krem cytrynowy:
  • serek mascarpone 250 g, śmietanka 30% 4 łyżki, cukier puder 3 łyżki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • świeże figi 4 sztuki
  • dżem z czerwonej porzeczki 4 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka (płaska)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto figowe z rozmarynem

Przygotowanie

  1. Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wrzucamy masło pocięte na kawałki. Dodajemy cukier, żółtka, posiekany rozmaryn oraz szczyptę soli. Całość miksujemy, w trakcie dolewając wodę i miksujemy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.

    Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki okrągłej formy na tartę o średnicy 25 cm.
    Ciasto pieczemy 30- 35 minut, w piekarniku o temperaturze 200°C. Po 20 minutach pieczenia obniżamy temperaturę na 170 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.

  2. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę mieszamy z serkiem mascarpone, cukrem i otartą skórką z cytryny. Na końcu dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz delikatnie mieszamy nasz krem. Gotową masą wykładamy na wystudzone ciasto, rozsmarowujemy równomiernie.
    Figi myjemy, kroimy w plasterki. Nie ma potrzeby ich obierać ze skórki, ale jeśli bardzo chcecie, możecie to zrobić.
    Pokrojone figi układamy na kremie cytrynowym.

    Dżem porzeczkowy podgrzewamy na wolnym ogniu. Gorący,płynny dżem łączymy z żelatyną, energicznie mieszając. Dżem odstawiamy do schłodzenia, następnie smarujemy
    nim wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce przez około 30 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń