Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z jabłkami prażonymi to małe, zawijane ciastka idealne na deser lub do kawy. Ich przygotowanie nie jest trudne, więc możesz je zrobić nawet chwilę przed wizytą niespodziewanych gości.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, brązowy cukier oraz cynamon. Po chwili dodaj szczyptę soli, sok z cytryny i wodę. Gotuj na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie i lekko się rozpadną, tworząc gęstą masę. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj ciasto francuskie. Podziel je na równe kwadraty (dość duże). Następnie natnij ostrym nożem środek, około 1 centymetra od brzegu. Kształt nacięcia ma przypominać kwadrat, ale lewy górny róg i prawy dolny nie powinien być nacięty do końca. Teraz złap lewy dolny narożnik i prawy górny, a następnie przełóż ciasto, tworząc zawijasy i miejsce na środku na farsz.
Na środku każdego ciastka ułóż farsz z jabłek. Brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut aż będą złociste i chrupiące.