Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy niedrogich słodkości powinni być usatysfakcjonowani. To proste ciasto sprawdzi się dosłownie na każdą okazję
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Wykonaj spód. W tym celu nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy 20-23 centymetry wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na kosteczki i roztop razem z masłem. Uważaj, aby nie doszło do przypalenia. Masę ostudź.
Zmiksuj żółtka jajek i kakao. Dodaj to do ostudzonej czekolady i krótko wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Małymi partiami, stopniowo, dodawaj cukier i ubijaj cały czas. Miksuj jeszcze z 2 minuty. Piana musi być gęsta, błyszcząca i sztywna.
Ubite białka wymieszaj z masą czekoladową i wlej do formy. Piecz ok. 25 minut. Następnie wyjmij i studź w formie.
Teraz czas na mus czekoladowy. Roztop masło i czekoladę, ostudź. Zmiksuj żółtka z kakao i dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Ubite białka mieszaj delikatnie z masą z czekolady i rozpuszczoną w 80 g wody żelatyną.
Masę wylej na środek upieczonego spodu. Wstaw do lodówki na kilka godzin albo nawet całą noc. Możesz udekorować startą, gorzką czekoladą. Pychotka!