Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowe ciasto na każdą okazje z kaszy manny z truskawkami maczanymi w polewie czekoladowej obtoczone w posypce kolorowej. Takie ciasto zachwyci wszystkich. Ja to ciasto polecam osobom ,którym wysiadł piekarnik . Idealne na Dzień Matki. Zapraszam na film na moj kanał na Youtube/Mangiare u Ewki
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Przygotować formę o wymiarach 24 na 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę mannę dodać do 1 szklanki mleka ,zamieszać. Resztę mleka wlać do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i masło i aromat waniliowy.
Zagotowujemy mieszając. Dodajemy mleko z kaszą manna i szybko mieszamy. Gotujemy 3 minuty.
Kasze mannę studzimy chwile w zlewie z zimną wodą, mieszamy. Następnie herbatniki wykładamy na formę wylewamy całość naszej kaszy manny na herbatniki, wyrównujemy łyżką.
Teraz przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnka wrzucic masło , rozpuścić dodać cukier puder zamieszać dodać kakao, zamieszać i wlać mleko , mieszamy do połączenia się składników na bardzo lekkim gazie. Jeżeli polewa jest za gęsta dolać łyżkę lub dwie mleka.
Truskawki obrać ze szypułek, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku kuchennym. Każdą truskawę zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej a następnie obtaczamy w posypce . Układamy na naszej masie lekko wciskając truskawki w masę. fotka obok. Po ułożeniu truskawek na masie grysikowej dookoła formy położyć pokrojona truskawkę . Polać po całej powierzchni naszą polewą czekoladową tyle ile nam się podoba. Pozostałą polewę wykorzystać do innego deserku.
Takie ciasto grysikowe bez pieczenia może zrobić praktycznie każdy, zwłaszcza jeśli komuś się spalił piekarnik . Ciasto polecam zrobić na każdą okazję . Ja będę robić na Dzień Matki.
Ciasto po zrobieniu należy przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Zapraszam na filmik na moj kanał na Youtube-Mangiare u Ewki WSZYSTKIM MAMOM SKŁADAM WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W DNIU WASZEGO ŚWIETA.