Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto grysikowe z truskawkami z polewą czekoladową i posypką bez pieczenia.

Ciasto grysikowe z truskawkami z polewą czekoladową i posypką bez pieczenia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 2337

Dodano:

Odsłon: 31951

Wyjątkowe ciasto na każdą okazje z kaszy manny z truskawkami maczanymi w polewie czekoladowej obtoczone w posypce kolorowej. Takie ciasto zachwyci wszystkich. Ja to ciasto polecam osobom ,którym wysiadł piekarnik . Idealne na Dzień Matki. Zapraszam na film na moj kanał na Youtube/Mangiare u Ewki

Składniki

  • mleko 1 litr
  • cukier 200 g
  • kasza manna 1 szklanka o pojemności 200 ml
  • masło 200 g
  • herbatniki 12 szt
  • aromat waniliowy kilka kropli
  • na polewę czekoladową
  • masło 100 g
  • cukier puder 120 g
  • mleko 5 łyżek
  • kakao 50 g
  • dodatkowo
  • truskawki 700 g
  • posypka kolorowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto grysikowe z truskawkami z polewą czekoladową i posypką bez pieczenia.

Przygotowanie

  1. Przygotować formę o wymiarach 24 na 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę mannę dodać do 1 szklanki mleka ,zamieszać. Resztę mleka wlać do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i masło i aromat waniliowy.

  2. Zagotowujemy mieszając. Dodajemy mleko z kaszą manna i szybko mieszamy. Gotujemy 3 minuty.

  3. Kasze mannę studzimy chwile w zlewie z zimną wodą, mieszamy. Następnie herbatniki wykładamy na formę wylewamy całość naszej kaszy manny na herbatniki, wyrównujemy łyżką.

  4. Teraz przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnka wrzucic masło , rozpuścić dodać cukier puder zamieszać dodać kakao, zamieszać i wlać mleko , mieszamy do połączenia się składników na bardzo lekkim gazie. Jeżeli polewa jest za gęsta dolać łyżkę lub dwie mleka.

  5. Truskawki obrać ze szypułek, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku kuchennym. Każdą truskawę zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej a następnie obtaczamy w posypce . Układamy na naszej masie lekko wciskając truskawki w masę. fotka obok. Po ułożeniu truskawek na masie grysikowej dookoła formy położyć pokrojona truskawkę . Polać po całej powierzchni naszą polewą czekoladową tyle ile nam się podoba. Pozostałą polewę wykorzystać do innego deserku.

  6. Takie ciasto grysikowe bez pieczenia może zrobić praktycznie każdy, zwłaszcza jeśli komuś się spalił piekarnik . Ciasto polecam zrobić na każdą
    okazję . Ja będę robić na Dzień Matki.

  7. Ciasto po zrobieniu należy przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
    Zapraszam na filmik na moj kanał na Youtube-Mangiare u Ewki


    WSZYSTKIM MAMOM SKŁADAM WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W DNIU WASZEGO ŚWIETA.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń