Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli spróbujesz tego ciasta, zapragniesz mieć imieniny codziennie, by móc go kosztować każdego dnia. Połączenie lekkiego biszkopta i puszystego kremu serowo-ananasowego to smak, o którym trudno zapomnieć. Jeśli do przygotowania kremu używasz syropu z ananasa z puszki, możesz dodać do ciasta także pokrojone w drobną kostkę owoce.
Blacha 20x35 cm
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 216
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 779
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 331
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 216
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 779
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 331
Składniki
Przygotuj biszkopty. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku, aby powstała lekka i puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera, wlej łyżkę oleju i stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę biszkoptową rozłóż do dwóch blach (20x35 cm), wyłożonych papierem do pieczenia i wstaw do pieca rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po upieczeniu wystudź. Możesz także upiec jeden duży biszkopt, a po upieczeniu przeciąć go poziomo, dzieląc na dwie warstwy.
Przygotuj krem. Do garnka wbij 2 żółtka i za pomocą miksera utrzyj z cukrem na jasny krem. W miseczce połącz sok ananasowy z łyżką mąki i wlej do garnka. Podgrzej zawartość garnka i stale mieszając, ugotuj budyń, po czym pozwól mu przestygnąć. Zmiksuj ricottę z serkiem mascarpone i dodaj przestudzony budyń ananasowy, dolej do masy odrobinę likieru. Masa powinna wyjść gęsta, ale kremowa.
Na dolny biszkopt ułóż połowę kremu serowo-ananasowego, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztę kremu, a wierzch ciasta posyp kakao. Deser najlepiej smakuje schłodzony, a przechowuj go w lodówce.