Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli spróbujesz tego ciasta, zapragniesz mieć imieniny codziennie, by móc go kosztować każdego dnia. Połączenie lekkiego biszkopta i puszystego kremu serowo-ananasowego to smak, o którym trudno zapomnieć. Jeśli do przygotowania kremu używasz syropu z ananasa z puszki, możesz dodać do ciasta także pokrojone w drobną kostkę owoce.
Blacha 20x35 cm
Składniki
Przygotuj biszkopty. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku, aby powstała lekka i puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera, wlej łyżkę oleju i stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę biszkoptową rozłóż do dwóch blach (20x35 cm), wyłożonych papierem do pieczenia i wstaw do pieca rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po upieczeniu wystudź. Możesz także upiec jeden duży biszkopt, a po upieczeniu przeciąć go poziomo, dzieląc na dwie warstwy.
Przygotuj krem. Do garnka wbij 2 żółtka i za pomocą miksera utrzyj z cukrem na jasny krem. W miseczce połącz sok ananasowy z łyżką mąki i wlej do garnka. Podgrzej zawartość garnka i stale mieszając, ugotuj budyń, po czym pozwól mu przestygnąć. Zmiksuj ricottę z serkiem mascarpone i dodaj przestudzony budyń ananasowy, dolej do masy odrobinę likieru. Masa powinna wyjść gęsta, ale kremowa.
Na dolny biszkopt ułóż połowę kremu serowo-ananasowego, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztę kremu, a wierzch ciasta posyp kakao. Deser najlepiej smakuje schłodzony, a przechowuj go w lodówce.