Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jajko

Ciasto jajko

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 300

Efektowne, przepyszne, serowe ciasto jajko, wyglądem przypominające jajko sadzone. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na inne uroczystości, polecam.

Składniki

  • 1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub gotowy twaróg z pudełka
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 puszki brzoskwiń w zalewie
  • około 150 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500 ml wrzątku
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na spodzie formy (wymiary: 25 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Żelatynę rozpuścić we wrzątku.

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodawać twaróg i wlać zimną żelatynę. Masę serową wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki do stężenia.

    Na stężałej masie serowej ułożyć odsączone połówki brzoskwiń. Galaretki przezroczyste rozpuścić w 500 ml wrzątku. Lekko tężejącą się galaretkę wylać na brzoskwinie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń