Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką

Ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 305

Ciasto niczym sernik z jogurtem i agrestem. Ciasto z kruszonką bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO JOGURTOWE:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -150 g. jogurtu greckiego
  • -300 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 ml. oleju
  • MASA JOGURTOWO-SEROWA:
  • -5 jajek -1 szklanka cukru -1 cukier waniliowy
  • -1,5 op.jogurtu greckiego tz. 600 g.
  • -2 serki mascarpone-500 g. -3 budynie cytrynowe
  • OWOCE:--0,5 l. agrestu
  • KRUSZONKA:
  • -100 g. masła -100 g. brązowego cukru
  • -50 g. mielonych migdałów -200 g. mąki
  • DO OPRÓSZENIA:- cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Jajka zmiksować z cukrem, potem jogurtem. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Podpiec ok. 25 min.w 175* C.

  3. masa-Białka ubić z połową cukru. Żółtka zmiksować z resztą cukru i cukrem waniliowym.Dodać jogurt i ser i zmiksować. Przesiać budynie, wymieszać. Na koniec stopniowo dodawać białka, ale mieszać już łopatką.Wylać na podpieczone ciasto.

  4. Rozrzucić agrest.

  5. kruszonka- Składniki na kruszonkę, zmiksować i rozkruszyć na agreście.

  6. Piec jeszcze ok.40 min. Jak kruszonka za bardzo brązowieje, to przykryć papierem. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń