Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto jogurtowe z owocami.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 164
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 164
Składniki
Forma ok 24X24 ( ja użyłam formy o wymiarach 20X30) Produkty powiny mieć temperaturę pokojową, wtedy jest pewność że ciasto na wyjdzie. Masło utrzeć na biały puch na wysokich obrotach miksera, a następnie dodawać małymi porcjami cukier. Jeżeli nie mamy cukru pudru możemy użyć zwykłego cukru, ale musimy dłużej ucierać. Jak cukier będzie już dobrze utarty z masłem, zmniejszyć moc miksera i dodawać po jednym jajku. Może się zdarzyć że pojawią się takie grudki, jak by ciasto było zważone, proszę się nie przejmować, ciasto wyjcie. Na koniec dodajemy małymi partiami mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy jogurt, ale mieszamy już łopatką a nie mikserem. Jogurt dajemy na 2-3 porcje. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie ok 20 minut ciasto możemy przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przygotowanie owoców Możemy użyć dowolne owoce, jeżeli są to owoce kwaśne można oprószyć cukrem pudrem, jeżeli są to owoce słodkie to nie trzeba. Może też wam smakować ciasto z owocami kwaśnymi to też nie musimy dodawać cukru. Natomiast jeżeli oprószymy owoce mąką ziemniaczaną to owoce nie popadną na spód ciasta, pozostaną na górze ciasta.