Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2516

Dodano:

Odsłon: 17305

Dzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 350 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki

    Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy.

    Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników .

    Śliwki układamy na cieście i dociskamy.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min

    Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń