Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe o wyraźnym aromacie cytryny i wanilii.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10155
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2776
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1893
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 731
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3994
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10155
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2776
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1893
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 731
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3994
Składniki
Oddzielamy żółtka jajek od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, odstawiamy. Do żółtek dodajemy jogurt oraz cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy olej, jednocześnie wciąż ucierając ciasto, potem aromat waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Następnie dodajemy sypkie składniki, czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki, można przelać ciasto do małej tortownicy lub formy z kominem). Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.