Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kajmakowe

Ciasto kajmakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 13371

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

Składniki

  • herbatniki maślane pełnoziarniste ( 2 paczki po 250 g )
  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 ml śmietanki18 %
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 100 g masła
  • 800 g sera z wiaderka
  • 100 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 330 ml śmietany 30 %
  • galaretka brzoskwiniowa ( może być cytrynowa )
  • 60 g kuleczek zbożowych w czekoladzie
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto kajmakowe

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami.
    Kajmak wyłożyć do rondelka i podgrzewać. Dodawać stopniowo śmietanę i mieszać. Gładką masę wyłożyć na herbatniki i przykryć herbatnikami.
    Wystudzić.
    Zrobić budyń z 1 l mleka z dodatkiem masła i wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć herbatnikami. Wystudzić.
    W rondelku rozpuścić masła, dodać ser i podgrzewać.
    Dodać budynie i kajmak. Mieszać i podgrzewać do chwili zagotowania.
    Wyłożyć do tortownicy,przykryć herbatnikami i wystudzić.
    Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić.
    Zimną śmietanę ubić i dodać tężejącą już galaretkę.
    Wyłożyć na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego stężenia.
    Posypać kulkami zbożowymi czekoladowymi.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń