Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kajmakowe z cytrynową nutą

Ciasto kajmakowe z cytrynową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 2458

Dodano:

Odsłon: 651

Szybko się robi i szybko znika z talerza.

Składniki

  • herbatniki ok.300g
  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200g masła
  • puszka masy kajmakowej(krówkowej)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto kajmakowe z cytrynową nutą

Przygotowanie

  1. Dno blaszki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy warstwę herbatników.
    W pół szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy a resztę mleka wlewamy do garnka ,wsypujemy łyżkę cukru i zagotowujemy.Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy chwilę gotujemy a następnie wsypujemy galaretki cytrynowe mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Masło miksujemy na puszystą masę,następnie miksując dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę.

  2. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Na herbatniki kładziemy masę kajmakową.Jeśli masa kajmakowa jest za gęsta wkładamy puszkę na 10 min.do gorącej wody.
    Następnie masę kajmakową posypujemy pokruszonymi herbatnikami.Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki ale najlepiej wstawić na całą noc.

    SMACZNEGO!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń