Do góry

Desery Przepis na:

ciasto kajmakowo-czekoladowe….

ciasto kajmakowo-czekoladowe….

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18088

Dodano:

Odsłon: 85003

obłędnie pyszne i jeszcze bardziej obłędnie słodkie ciasto. Blaszkę miałam 21x26cm a i tak jest dość niskie…

Składniki

  • spód : 200 g czekoladowych herbatników (zmiksowanych na proszek)
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżek wiórków kokosowych
  • Nadzienie: 1 puszkę słodzonego mleka skondensowanego
  • 125 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 łyżkę miodu
  • polewa: 200 g gorzkiej
  • 2 łyżki oleju )najlepiej arachidowego)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód:

    do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wyłożyć masę z wymieszanych herbatników , masła i wiórek kokosowych

  2. Nadzienie: do garnka wylewamy mleko z puszki, dokładamy co trzeba,
    i na średnim/małym ogniu, ciągle mieszając, gotujemy równe 15 minut trzeba baaaardzo uważać i non-stop mieszać bo okropnie się ta masa przypala, jeśli się jej intensywnie nie miesza.
    Po 15 minutach zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia,drewnianą pałką/łyżką, aż zbieleje i zgęstnieje ja mieszałam znów chyba z 15 minut. Wyłożyć na herbatnikowy spód, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie zrobić polewę czekoladową:

  3. roztopić czekoladę w kąpieli wodnej , dodać olej; wymieszać i wylać polewę na ciasto. Całość równomiernie oblać czekoladą
    Wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje – wtedy kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Palo 14 maja 2016 A jak duza jest ta puszka mleka?
Zrobilem wszystko wedlog przepisu a uzyskalem krowki a nie biala mase. Spod jest bardzo sypki, taki ma byc?
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alan 21 marca 2016 Czy zamiast 200g gorzkiej, może być 200g żytniej? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń