Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to fantastyczne ciasto kawowe dostałam od mojego kolegi z pracy Darka. Ciasto nie jest słodkie i nie jest wcale mdłe jakby się mogło wydawać po dodaniu do niego takiej ilości śmietany. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wybornie i wygląda bajecznie. Z reszta aby się przekonać musicie je po prostu wypróbować.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14025
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15868
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6414
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14025
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15868
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6414
Składniki
Z podanych składników na biszkopt jasny, pieczemy dwa oddzielne biszkopty. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia dużą blaszkę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 15-20 minut. Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. I tak samo pieczemy drugi jasny biszkopt.
Biszkopt kawowy pieczemy podobnie czyli ubijamy jajka z cukrem na sztywna pianę. Do piany dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sypaną kawę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-25 minut. Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy niewielka ilością wody i dokładnie mieszamy. Kawę zalewamy wrzącą wodą cały kubek i odstawiamy do zaparzenia. Zaparzona kawę przecedzamy przez sitko. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy śmietana będzie lekko ubita dodajemy do niej rozpuszczona i przestudzoną żelatynę i w dalszym ciągu miksujemy, aż śmietana się całkowicie ubije. Ubitą śmietanę dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy zimne, odcedzone fusy z kawy. Krem dokładnie łączymy z kawą. Biszkopty nasączamy zimna naparem kawowym. Na jasny nasączony biszkopt nakładamy 1 część jasnego kremu.
Na krem nakładamy jasny biszkopt, na który wykładamy kolejną część białego kremu. Na jasny krem nakładamy ciemny biszkopt, na który nakładamy krem kawowy.
Wierzch obsypujemy starta czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!