Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co może być pyszniejszego jako dodatek do kawy niż wspaniałe ciasto kawowe? Ten imponujący deser wykonasz w bardzo prosty sposób. Zauroczysz się wilgotnym i miękkim biszkoptem, lekkim kremem śmietanowym oraz wyczuwalnym aromatem kawy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 156
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 180
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 134
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 97
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 156
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 180
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 134
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 97
Składniki
Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z octem i energicznie wymieszaj widelcem. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier będzie całkowicie rozmieszany, dolej żółtka i utrzyj na puszysty krem. Po czym powoli zacznij dodawać sypkie składniki. Wymieszaj dokładnie i przelej ciasto do formy (ok.23 × 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt i przetnij go na 3 części. Jeśli włożysz biszkopt do lodówki albo zostawisz do przestudzenia przez cała noc, placek będzie łatwiejszy do pokrojenia i nie będzie się kruszył.
Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia. Jeśli ciasto będą jedli dorośli gustujący w alkoholowych posmakach, dolej do naparu kilka łyżek likieru kawowego lub rumu. Serek mascarpone utrzyj mikserem. W drugiej misce ubij zimną śmietanę i utrwal ją cukrem pudrem. Delikatnie połącz obie masy i wymieszaj na gładki krem.
Przystąp do złożenia ciasta. Spodnią część ciasta równomiernie polej ponczem i wyłóż pierwszą warstwę kremu (będą ci potrzebne 4 równe porcje kremu). Równomiernie rozprowadź i przykryj drugim biszkoptem. Ponownie polej ponczem i rozsmaruj kolejną porcję kremu. Złóż ostatni biszkopt i lekko dociśnij ciasto. Nasącz placek ostatnią porcją ponczu, posmaruj dżemem lub powidłami, rozłóż krem i równo rozsmaruj. Posyp wierzch kakao lub rozpuszczalną kawą. Ostatnią część kremu włóż do rękawa cukierniczego i wykonaj nim wzory/róże na górze ciasta. Deser możesz jeszcze raz oprószyć kakao lub kawą. Schładzaj ciasto w lodówce i podawaj dopiero po około 2 godzinach.
Przepisy Desery
Desery
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Desery
Ciasto z serem
Desery
Babka dyniowa z kremowym serkiem
Desery
Babka drożdżowa
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Przetestowaliśmy kilka, a nawet więcej, przepisów na babkę cytrynową, zanim z...
Odsłon: 64
Ciasto z serem
Moje dzisiejsze ciasto to ciasto czekoladowe z masą serową. Jest proste w wyk...
Odsłon: 62