Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Składniki
Biszkopt: 6 białek ubić z 6 łyżkami wody i 300 g cukru, dodać zółtka cały czas miksując. Następnie wymieszać razem kakao, mąkę kartoflaną i proszek do pieczenia. Dodawać je do masy jajecznej stopniowo i cały czas wolno mieszać razem wszystko. Ciato przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem: Jajka sparzyć! 2 kostki masła ( 500 g) utrzeć w misce. W drugiej misce ubić 4 jaja z 5 łyżkami cukru. Następnie powoli dodawać masę jajeczną do masła cały czas mieszając. Dodać filiżankę kawy oraz 2 łyżki kawy mielonej.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, dolną warstwe posmarować kwaskowym dżemem, następnie nałożyć cienką wartwę kremu kawowego. Na krem nałożyć bezy ( jeśli małe to w całości, duze pokruszyć), na bezy ponownie krem ( zostawić trochę kremu na wierzch). Przykryć biszkoptem. Nałożyć ostatnią cenką wartwę kremu, udekorować kawą, pokruszonymi bezami lub czekoladą.
Jeśli chcemy biały biszkopt, to zastępujemy kakao mąką pszenną.