Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 112
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 61
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 138
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3835
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 112
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 61
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 138
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3835
Składniki
Biszkopt: 6 białek ubić z 6 łyżkami wody i 300 g cukru, dodać zółtka cały czas miksując. Następnie wymieszać razem kakao, mąkę kartoflaną i proszek do pieczenia. Dodawać je do masy jajecznej stopniowo i cały czas wolno mieszać razem wszystko. Ciato przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem: Jajka sparzyć! 2 kostki masła ( 500 g) utrzeć w misce. W drugiej misce ubić 4 jaja z 5 łyżkami cukru. Następnie powoli dodawać masę jajeczną do masła cały czas mieszając. Dodać filiżankę kawy oraz 2 łyżki kawy mielonej.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, dolną warstwe posmarować kwaskowym dżemem, następnie nałożyć cienką wartwę kremu kawowego. Na krem nałożyć bezy ( jeśli małe to w całości, duze pokruszyć), na bezy ponownie krem ( zostawić trochę kremu na wierzch). Przykryć biszkoptem. Nałożyć ostatnią cenką wartwę kremu, udekorować kawą, pokruszonymi bezami lub czekoladą.
Jeśli chcemy biały biszkopt, to zastępujemy kakao mąką pszenną.