Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne kawowe ciasto
Słodka beza świetnie smakuje z kremem kawowym. Przełamuje słodycz bezy.
Odsłon: 610
Dzisiaj prosta i szybka ale i pyszna zapiekanka rodzinna . Polecam
Odsłon: 191
Placki po węgiersku jest obecnie chyba najbardziej uwielbianym przez Polaków...
Odsłon: 1551
Dzisiaj prosta i szybka ale i pyszna zapiekanka rodzinna . Polecam
Odsłon: 191
Placki po węgiersku jest obecnie chyba najbardziej uwielbianym przez Polaków...
Odsłon: 1551
Składniki
Biszkopt: 6 białek ubić z 6 łyżkami wody i 300 g cukru, dodać zółtka cały czas miksując. Następnie wymieszać razem kakao, mąkę kartoflaną i proszek do pieczenia. Dodawać je do masy jajecznej stopniowo i cały czas wolno mieszać razem wszystko. Ciato przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem: Jajka sparzyć! 2 kostki masła ( 500 g) utrzeć w misce. W drugiej misce ubić 4 jaja z 5 łyżkami cukru. Następnie powoli dodawać masę jajeczną do masła cały czas mieszając. Dodać filiżankę kawy oraz 2 łyżki kawy mielonej.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, dolną warstwe posmarować kwaskowym dżemem, następnie nałożyć cienką wartwę kremu kawowego. Na krem nałożyć bezy ( jeśli małe to w całości, duze pokruszyć), na bezy ponownie krem ( zostawić trochę kremu na wierzch). Przykryć biszkoptem. Nałożyć ostatnią cenką wartwę kremu, udekorować kawą, pokruszonymi bezami lub czekoladą.
Jeśli chcemy biały biszkopt, to zastępujemy kakao mąką pszenną.
Przepisy Desery
Desery
BUŁKI DROŻDŻOWE BEZ JAJEK Z POWIDŁAMI
Desery
Serniczek na zimno
Desery
Jogurtowiec z truskawkami
Desery
truskawkowa kostka straciatella
BUŁKI DROŻDŻOWE BEZ JAJEK Z POWIDŁAMI
Co powiecie na bułki drożdżowe bez dodatku jajek ? mam dla was mój sprawdzony...
Odsłon: 74
Serniczek na zimno
Serniczek na zimno to nie tylko pyszna i słodka propozycja na deser, ale cias...
Odsłon: 6030