Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto kokosowe, które przygotujecie bez użycia piekarnika. Proste, szybkie i smaczne.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 855
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2191
Królowa grilla :)
Odsłon: 1520
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 855
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2191
Królowa grilla :)
Odsłon: 1520
Składniki
Herbatniki łamiemy, przekładamy do melaksera i miksujemy na pył. Zmielone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe. Masło rozpuszczamy w rondelku i jeszcze ciepłe dodajemy do sypkich składników. Wszystko razem mieszamy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy spód i brzegi formy. Tortownicę wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Składniki mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do napęcznienia, następnie przelewamy do małego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Mleko kokosowe, mleko roślinne, wiórki kokosowe i serek mascarpone przekładamy do garnka. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszamy, nie dopuszczamy do zagotowania. Masę kokosową zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Białka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Ubite białka dodajemy do przestudzonej masy kokosowej.
Tortownicę z kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Masę kokosową przelewamy do formy. Górę równamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po upływie 2-3 godzin wyjmujemy ciasto z lodówki. Herbatniki kruszymy na pył. Brzegi ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Środek ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto serwujemy gościom.