Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto kokosowe, które przygotujecie bez użycia piekarnika. Proste, szybkie i smaczne.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1791
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22038
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1791
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22038
Składniki
Herbatniki łamiemy, przekładamy do melaksera i miksujemy na pył. Zmielone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe. Masło rozpuszczamy w rondelku i jeszcze ciepłe dodajemy do sypkich składników. Wszystko razem mieszamy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy spód i brzegi formy. Tortownicę wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Składniki mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do napęcznienia, następnie przelewamy do małego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Mleko kokosowe, mleko roślinne, wiórki kokosowe i serek mascarpone przekładamy do garnka. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszamy, nie dopuszczamy do zagotowania. Masę kokosową zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Białka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Ubite białka dodajemy do przestudzonej masy kokosowej.
Tortownicę z kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Masę kokosową przelewamy do formy. Górę równamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po upływie 2-3 godzin wyjmujemy ciasto z lodówki. Herbatniki kruszymy na pył. Brzegi ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Środek ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto serwujemy gościom.