Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Nie jest zbyt słodkie – nawet polewa jest z gorzkiej czekolady, co fajnie komponuje się z całością. Inspiracją przepisu jest Ewa Wachowicz.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13582
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1555
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15010
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6165
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13582
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1555
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15010
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6165
Składniki
Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby wiórki się nie przypaliły. Gdy mleko odparuje i masa zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Stale mieszając wbijamy po jednym jajku, następnie obie mąki, proszek do pieczenia, a na samym końcu wystudzoną masę kokosową. 2/3 ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojonego w kostkę ananasa i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko - mieszamy. Polewą smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.