Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Nie jest zbyt słodkie – nawet polewa jest z gorzkiej czekolady, co fajnie komponuje się z całością. Inspiracją przepisu jest Ewa Wachowicz.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Składniki
Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby wiórki się nie przypaliły. Gdy mleko odparuje i masa zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Stale mieszając wbijamy po jednym jajku, następnie obie mąki, proszek do pieczenia, a na samym końcu wystudzoną masę kokosową. 2/3 ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojonego w kostkę ananasa i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko - mieszamy. Polewą smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.