Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe z ananasem

Ciasto kokosowe z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2473

Dodano:

Odsłon: 1719

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Nie jest zbyt słodkie – nawet polewa jest z gorzkiej czekolady, co fajnie komponuje się z całością. Inspiracją przepisu jest Ewa Wachowicz.

Składniki

  • Mleko - 100 ml
  • Wiórki kokosowe - 30 g
  • Masło lub margaryna - 140 g
  • Cukier puder - 100 g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Jajka - 4 szt.
  • Mąka pszenna - 200 g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Ananas - z puszki - 200 g
  • Do dekoracji:
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka
  • Masło - 1 łyżka
  • Mleko - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - do posypania
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kokosowe z ananasem

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby wiórki się nie przypaliły. Gdy mleko odparuje i masa zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia.

    Miękkie masło ucieramy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Stale mieszając wbijamy po jednym jajku, następnie obie mąki, proszek do pieczenia, a na samym końcu wystudzoną masę kokosową. 2/3 ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojonego w kostkę ananasa i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut (do suchego patyczka).

  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko - mieszamy. Polewą smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń