Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z nutką alkoholu.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3225
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 182
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3225
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 182
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miskując wsypujemy 12 deko cukru. Ubijamy dalej przez kolejną minutę. Dosypujemy mąkę mak.
Masę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (Góra dół) przez około 25 minut.
Masa: szklankę mleka zagotowujemy, resztę mleka mieszamy z 6 żółtkami. 12 deko cukru i trzy łyżki mąki ziemniaczanej. Wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając zagotowujemy. Masa przyjmuje konsystencję budyniu. Odstawiamy i studzimy. Pół kostki masła miksujemy, miksując do masła dodajemy ostudzoną masę. Masę wylewamy na upieczone ciasto (ciasto powinno być zimne).
Do miski wlewamy whisky ;)
Pojedynczo nasączamy herbatniki do miski i nasączony przekładamy i układamy na cieście.
Czas na przygotowanie polewy czekoladowej. Tabliczkę czekolady i 100 ml śmietany kremówki wkładamy do garnka i na małym ogniu podrzewamy. Powstaje jednolita Masa czekoladowa, którą wylewamy równomiernie na herbatniki. Ja rozprowadzam czekoladę nożem i posypuję wiórkami kokosu dla lepszego efektu. Smacznego!