Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z nutką alkoholu.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2308
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18057
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2042
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2308
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18057
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2042
Składniki
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miskując wsypujemy 12 deko cukru. Ubijamy dalej przez kolejną minutę. Dosypujemy mąkę mak.
Masę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (Góra dół) przez około 25 minut.
Masa: szklankę mleka zagotowujemy, resztę mleka mieszamy z 6 żółtkami. 12 deko cukru i trzy łyżki mąki ziemniaczanej. Wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając zagotowujemy. Masa przyjmuje konsystencję budyniu. Odstawiamy i studzimy. Pół kostki masła miksujemy, miksując do masła dodajemy ostudzoną masę. Masę wylewamy na upieczone ciasto (ciasto powinno być zimne).
Do miski wlewamy whisky ;)
Pojedynczo nasączamy herbatniki do miski i nasączony przekładamy i układamy na cieście.
Czas na przygotowanie polewy czekoladowej. Tabliczkę czekolady i 100 ml śmietany kremówki wkładamy do garnka i na małym ogniu podrzewamy. Powstaje jednolita Masa czekoladowa, którą wylewamy równomiernie na herbatniki. Ja rozprowadzam czekoladę nożem i posypuję wiórkami kokosu dla lepszego efektu. Smacznego!