Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem serka mascarpone. Śliwka, korzenne przyprawy i czekolada to idealne połączenie!
Blacha keksowa
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2111
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3255
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1315
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2063
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2111
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3255
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1315
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2063
Składniki
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy jajka, potem mascarpone. Mąki mieszamy z proszkiem, kakao i przyprawami korzennymi, dodajemy porcjami, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy. Blachę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Śliwki kroimy w paski i układamy na cieście, lekko dociskając. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone w środku. Po 30 minutach można przykryć papierem do pieczenia lub pergaminem, aby góra ciasta się nie spiekła. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.