Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Charakterystyczne, lekko wytrawne ciasto o wyraźnie miodowej nucie przełożone budyniowo-śmietanowym kremem jest znane w każdym domu jako „Królewiec”. Tak naprawdę wypiek pochodzi z kuchni rosyjskiej i tam zwie się ciastem miodowym lub „Miodownikiem”.
Blaszka 25x35 cm
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 77
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2612
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1443
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 77
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2612
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1443
Składniki
Wymieszaj mąkę z solą i przesiej, a jajka roztrzep w misce. Wrzuć do garnka cukier oraz miód, podgrzej i rozpuść. Zdejmij garnek z ognia i umieść na drugim garnku lub misce z wrzącą wodą (ważne, aby górny garnek nie dotykał wody). Do masy dodaj jajka i mieszaj energicznie przez kilka minut, aż składniki stworzą gładki krem. Do masy dodaj sodę i dobrze wymieszaj. Trzymaj na kąpieli wodnej przez kolejną minutę.
Odstaw krem do lekkiego wystudzenia (aby już nie parzył), dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Ciasto podziel na 4 równe części i przykryj ściereczką, aby nie wyschło. Rozwałkuj pierwszy placek i wyłóż na blachę (ok.25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piecu nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut. Postępuj tak samo z pozostałymi plackami.
W garnku zagotuj mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną (budyń), cukier waniliowy i śmietanę dokładnie rozmieszaj za pomocą miotełki lub miksera, by nie było grudek. Wlej masę jajeczną na gotujące mleko i nieustannie mieszaj do powstania gęstego budyniu.
Gorącą masą przekładaj miodowe placki. Pozostaw trochę masy na wykończenie ciasta i wyłóż krem na wierzch królewca. Całość posyp okrojonymi i drobno pokruszonymi bokami ciasta albo zmielonymi orzechami laskowymi lub ziemnymi. Ciasto podawaj schłodzone z lodówki.