Przepyszne i efektowne ciasto przełożone masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany.
Ciasto krówka na biszkopcie
Składniki
- Biszkopt
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 30 g masła
- Masa budyniowo-śmietanowa
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g skrobi (4 łyżki)
- 150 g miękkiego masła
- 400 g zimnej śmietanki 30 %
- Dodatkowe składniki
- 300 g masy krówkowej
- 150 g płatków migdałowych
Składniki
- Biszkopt
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 30 g masła
- Masa budyniowo-śmietanowa
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g skrobi (4 łyżki)
- 150 g miękkiego masła
- 400 g zimnej śmietanki 30 %
- Dodatkowe składniki
- 300 g masy krówkowej
- 150 g płatków migdałowych

Etapy przygotowania
Biszkopt Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, ktora zwiększy swoją objętość dwu, trzy krotnie. Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera. Wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie krótko zmiksuj. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Masa budyniowo-śmietanowa Mleko postaw na ogniu i zagotuj. W czasie gotowania się mleka utrzyj żółtka z cukrami, pod koniec wsyp skrobię i zmiksuj do połączenia się składników. Cały czas miksując masę żółtkową wlej powoli gotujące się mleko. Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj przez chwilę a następnie zacznij dodawać zimny budyń po łyżce, po każdej porcji dokładnie miksując. Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją w kilku porcjach do masy budyniowej, mieszając delikatnie.
Krówka Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw do wystudzenia. Masę krówkową rozmieszaj łyżką tak aby nie było grudek. Jeden z blatów biszkoptu ułóż na płaskim naczyniu i wyłóż na niego całą masę, wyrównaj.. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Drugi blat posmaruj równo masą krówkową i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na min kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Ciasta
Odsłon: 4068

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 229

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 333
Ostatnio komentowane przepisy
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Ciasta
Odsłon: 4068

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 229

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 333



Składniki
- Biszkopt
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 30 g masła
- Masa budyniowo-śmietanowa
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g skrobi (4 łyżki)
- 150 g miękkiego masła
- 400 g zimnej śmietanki 30 %
- Dodatkowe składniki
- 300 g masy krówkowej
- 150 g płatków migdałowych
Biszkopt Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, ktora zwiększy swoją objętość dwu, trzy krotnie. Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera. Wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie krótko zmiksuj. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Masa budyniowo-śmietanowa Mleko postaw na ogniu i zagotuj. W czasie gotowania się mleka utrzyj żółtka z cukrami, pod koniec wsyp skrobię i zmiksuj do połączenia się składników. Cały czas miksując masę żółtkową wlej powoli gotujące się mleko. Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj przez chwilę a następnie zacznij dodawać zimny budyń po łyżce, po każdej porcji dokładnie miksując. Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją w kilku porcjach do masy budyniowej, mieszając delikatnie.
Krówka Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw do wystudzenia. Masę krówkową rozmieszaj łyżką tak aby nie było grudek. Jeden z blatów biszkoptu ułóż na płaskim naczyniu i wyłóż na niego całą masę, wyrównaj.. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Drugi blat posmaruj równo masą krówkową i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na min kilka godzin a najlepiej na całą noc.