Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krówka na herbatnikach z orzechami

Ciasto krówka na herbatnikach z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 1759

Dodano:

Odsłon: 10075

Krówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach.

Składniki

  • ok. 200g herbatników
  • 1 kostka masła (200g)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500ml mleka
  • 1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka)
  • 1 puszka gotowego kajmaku (ok. 450g)
  • 60g orzechów włoskich
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W 100ml mleka rozpuszczamy budyń dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier dobrze mieszamy.Pozostałe mleko zagotowujemy ,wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy budyń mieszamy cały czas aby nie było grudek :).Po tym czasie studzimy i najlepiej przykryć garnek folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
    Masło ucieramy ze szczyptą soli na puszystą masę.Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładką masę.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie warstwę herbatników.Herbatniki smarujemy połową masą kajmakową-żeby masa zrobiła się bardziej płynna wstawiamy puszkę do gorącej wody -i znowu nakładamy warstwę herbatników.Dalej wykładamy krem budyniowy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Na koniec smarujemy warstwę herbatników pozostałą masą kajmakową.Posypujemy orzechami i wkładamu ciasto na kilka kilka godzin do lodówki.U mnie stało całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń