Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z wiśniami i pianką

Ciasto kruche z wiśniami i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 376

Kruche ciasto, kwaśne wiśnie, pianka i kruszonka. Idealne połączenie:)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka masła 200 gram
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni - u mnie 0,5 kg
  • na pianę:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kruche z wiśniami i pianką

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć z żółtkami i zimnym masłem. Szybko zagnieść, uformować 2 kule (mniejszą i
    większą), wsadzić do lodówki na 30 minut.
    Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę budyniu i wymieszać delikatnie.
    Blaszkę ( u mnie kwadratowa- 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Zetrzeć na tarce 1 dużą kulę ciasta, następnie wyłożyć mrożone wiśnie (nie rozmrażać), na to ubitą pianę, posypać płatkami migdałów i na wierzch zetrzeć mniejszą kulę ciasta. Piec w temp. 180 st. przez około 60 minut.
    Ciasto jest krucho-słodko-kwaskowate. Przepyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń