Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, kwaśne wiśnie, pianka i kruszonka. Idealne połączenie:)
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7966
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1304
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13748
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7966
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1304
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13748
Składniki
Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć z żółtkami i zimnym masłem. Szybko zagnieść, uformować 2 kule (mniejszą i większą), wsadzić do lodówki na 30 minut. Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę budyniu i wymieszać delikatnie. Blaszkę ( u mnie kwadratowa- 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce 1 dużą kulę ciasta, następnie wyłożyć mrożone wiśnie (nie rozmrażać), na to ubitą pianę, posypać płatkami migdałów i na wierzch zetrzeć mniejszą kulę ciasta. Piec w temp. 180 st. przez około 60 minut. Ciasto jest krucho-słodko-kwaskowate. Przepyszne!