Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Łaciate

Ciasto Łaciate

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7885

Dodano:

Odsłon: 16515

Troszkę inaczej tzw. poduszkowiec czyli upraszczając murzynko-sernik. Delikatny, nie za słodki z pysznym serowym wnętrzem !

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklankę cukru
  • 1,5 szklanki maki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 1 opakowanie budyniu
  • 100 g cukru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Łaciate

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym - miksujemy. W drugiej misce przesiewamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie do mokrych składników stopniowo dodajemy składniki suche cały czas miksując, na samym końcu dodajemy olej i mieszamy do całkowitego jego wchłonięcia.

  2. Blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno wcześniej przygotowaną ciemną masę.

  3. Twaróg wraz z cukrem i budyniem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy masą rękaw kuchenny bądź też szprycę i robimy najpierw poziome a następnie pionowe paski z masy serowej tak żeby uzyskać kratkę.

  4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Z doświadczenia wiem że piecyk, piecykowi nie równy także polecam stary sprawdzony sposób do suchego patyczka*.


    *Wkładamy w ciasto patyczek drewniany jeśli, jeśli jest suchy - ciasto jest upieczone jeśli mokry pieczemy dalej :)


    Rada: jeśli chcemy aby masa serowa była wewnątrz ciasta polecam tańsze twarogi np. Tesco, mają one dużo rzadszą konsystencje co powoduje że masa serowa opada na dno. Jeśli chcemy aby wyszedł nam typowy poduszkowiec polecam droższe sery w wiaderku, wszystko jak zawsze w zależności od tego co chcemy uzyskać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń