Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 359

Delikatne ciasto do popołudniowej kawy lub na niedzielę.

Składniki

  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Cukier kryształ - 24 dag
  • Mąka tortowa - 24 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kakao - 1 1/2 łyżki
  • Serek homogenizowany - 140 g - 2 szt.
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka
  • Wiórka kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto łaciate

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszysto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Wymieszać, odlać połowę do drugiego naczynia, dodać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto łyżką raz białe raz ciemne, do wyczerpania. Widelcem przeciągnąć na długość i na szerokość blaszki.

  3. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  4. Przestudzić , przekroić na połowę.

  5. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Połowę czekolady pokruszyć. Gdy galaretka zacznie krzepnąć, dodać serek i czekoladę, wymieszać, wyłożyć na połowę ciasta.

  6. Przykryć drugą połową. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.

  7. Schłodzić w lodówce około 3 godzin, pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń