Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne ciasto, które można podawać na różne okazje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14041
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15925
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6424
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14041
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15925
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6424
Składniki
3 jajka, żółtka oddzielić od białek. 3 żółtka , masło, 15 dag cukru, utrzeć na puszysto, dodać 18 dag mąki , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz śmietanę 18 %, zagnieść ciasto. Schłodzić. Orzechy pokroić na drobno. 1/2 tabliczki czekolady pokroić na drobno. Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować przygotowane ciasto i włożyć do blaszki. Posmarować powidłami.
3 białka ubić na puszysto z 3 dag cukru, dodać orzechy, pokrojoną czekoladę, rodzynki, 2 łyżki wiórek kokosowych, wymieszać i wyłożyć na powidła.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 25 - 30 minut.3 jajka wybić dodać 12 dag cukru i ubić na puszysto.12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać kisiele i jeszcze raz wymieszać. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczynają krzepnąć , śmietankę ubić na puszysto, dodać serki oraz tężejącą galaretkę i wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto z powidłami i przykryć ciastem z kisielami. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na wierzch ciasta i posypać resztą wiórek kokosowych. Ciasto schłodzić około 3 godzin , pokroić na porcje.