Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Łasuch

Ciasto Łasuch

Autor:

Przepisów i artykułów: 258 Ocena: 1185

Dodano:

Odsłon: 233

Aromatyczne ciasto, które można podawać na różne okazje.

Składniki

  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Mąka tortowa - 32 dag
  • Cukier kryształ - 30 dag
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Masło - 10 dag
  • Powidła śliwkowe - 290 g - 1 słoiczek
  • Orzechy włoskie - 5 dag
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka
  • Rodzynki - 5 dag
  • Wiórki kokosowe - 4 łyżki
  • Serek homogenizowany - 140 g - 2 szt.
  • Śmietanka 30 % - 200 ml
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt.
  • Kisiel o smaku truskawkowym - 2 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Łasuch

Przygotowanie

  1. 3 jajka, żółtka oddzielić od białek. 3 żółtka , masło, 15 dag cukru, utrzeć na puszysto, dodać 18 dag mąki , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz śmietanę 18 %, zagnieść ciasto. Schłodzić. Orzechy pokroić na drobno. 1/2 tabliczki czekolady pokroić na drobno. Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować przygotowane ciasto i włożyć do blaszki. Posmarować powidłami.

  2. 3 białka ubić na puszysto z 3 dag cukru, dodać orzechy, pokrojoną czekoladę, rodzynki, 2 łyżki wiórek kokosowych, wymieszać i wyłożyć na powidła.

  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 25 - 30 minut.3 jajka wybić dodać 12 dag cukru i ubić na puszysto.12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać kisiele i jeszcze raz wymieszać. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

  4. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczynają krzepnąć , śmietankę ubić na puszysto, dodać serki oraz tężejącą galaretkę i wymieszać.

  5. Masę wyłożyć na ciasto z powidłami i przykryć ciastem z kisielami. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na wierzch ciasta i posypać resztą wiórek kokosowych. Ciasto schłodzić około 3 godzin , pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń