Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 14989

Pyszne ciasto z brzoskwiniami i kremem o smaku Latte Macchiato.

Składniki

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 15g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżeczki cappucino w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • kakao do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Latte Macchiato

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy cukier waniliowy. Do utartego masła dodajemy pojedyńczo jajka. Mąkę mieszamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Makę dodajemy na przemian z mlekiem do masy. Masę przekładamy do formy wielkości 20x25 cm i pieczemy przez ok.20-25min w temp.180 stopni. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i zostawiamy żeby zaczęła pęcznieć. Na wystudzone ciasto wykładamy odsączone z soku na mniejsze kawałki pokrojone brzoskwinie. Kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy jogurt oraz mascarpone, mieszamy. Masędzielimy na dwie porcje, do jednej połowy dodajemy cappuccino w proszku. Żelatynę lekko podgrzewamy i mieszamy z odrobiną kremu by wyrównać temperaturę, dzielimy na pół i mieszamy z obydwoma kremami. Połowe białej masy wylewamy na brzoskwinie, na górę wylewamy całą masę cappuccino a na nią resztę białego kremu. Wierzch posypujemy kakao bądz startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń