Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto lemoniadowe nieprzypadkowo się tak nazywa. W jego składzie znajduje się orzeźwiający napój, który wspaniale gasi pragnienie. To prosty do zrobienia i niezwykle lekki deser - wprost idealny na lato. Lemoniada nadaje mu nie tylko delikatnie cytrusowego smaku, ale też wyjątkowej puszystości. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje i jest bardzo proste do przygotowania. Pysznie smakuje w wersji z kwaskowatym kremem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zajadać je samo (np. posypane cukrem pudrem). To rewelacyjna przekąska na wakacyjny piknik, przyjęcie w ogrodzie lub do popołudniowej kawy.
Gdy temperatura za oknem rośnie, ciężkie, maślane torty czy intensywne w smaku czekoladowe wypieki schodzą na dalszy plan. Latem chętniej sięgamy po lekkie serniki na zimno, ciasta z galaretką, jogurtowe desery i biszkopty z owocami. W ciepłe dni liczy się przede wszystkim świeżość i lekkość - dlatego tak dużą popularnością cieszy się deser z dodatkiem cytrusów. Ciasto lemoniada idealnie wpisuje się w tę kategorię. To połączenie puszystego ciasta na bazie lemoniady z lekkim kremem ze skórką z limonki. Całość wychodzi niezwykle lekka, delikatna i orzeźwiająca. Zupełnie jak łyk domowej lemoniady w formie deseru.
Do przyrządzenia tego lekkiego ciasta na lato potrzebny jest orzeźwiający napój. Jak zrobić domową lemoniadę? Wystarczy świeżo wyciśnięty sok z cytryn, woda i odrobina cukru lub miodu. Można dodać też listki mięty lub plasterki limonki, aby dodać jej więcej aromatu. Pamiętaj jednak, żeby nie wpadły do masy. Przygotuj więcej orzeźwiającego napoju, niż potrzebujesz do wypieku. Będzie świetnym dodatkiem do ciasta - warto schłodzić go przed podaniem, aby szybko ugasił pragnienie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś do ciasta wykorzystał lemoniadę pomarańczową, truskawkową czy arbuzową. Wypiek będzie miał jednak nieco inny smak.
Ciasto lemoniadowe to świetna baza do kulinarnych eksperymentów. Możesz udekorować je świeżymi owocami - malinami, borówkami lub obranymi plasterkami cytrusów. Świetnie pasują też listki mięty, kandyzowana pomarańcza lub skórka starta z cytryny. Zamiast kremu z wanilią i limonką możesz przygotować na wierzch jogurtowy mus, serek mascarpone połączony z malinami albo prosty lukier z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki tym dodatkom ciasto lemoniada pięknie wygląda, ale też zyskuje za każdym razem nieco innego, bardzo letniego charakteru.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Do głębszej miski wlej olej, dodaj cukier i sól. Zmiksuj do połączenia. Wbij jajka i kontynuuj ubijanie, aż do momentu powstania jasnożółtej, puszystej masy.
Wlej lemoniadę (ewentualnie gazowany napój pomarańczowy) i kontynuuj miksowanie.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijając, dodawaj ją porcjami do masy. Miksuj do połączenia składników.
Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz kolejne 15 minut. Wyłóż i odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem. Ubij śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem. W osobnej misce zmiksuj mascarpone z ekstraktem waniliowym i 3/4 skórki z limonki. Wmieszaj delikatnie bitą śmietanę do mascarpone, aż połączą się w gładką masę. Krem wstaw do lodówki, żeby stężał.
Gdy ciasto będzie już całkiem zimne, wyjmij je z formy i ułóż do góry dnem na paterze lub dużym półmisku. Wyjmij krem i rozprowadź po wierzchu. Udekoruj pozostałą skórką z cytryny, plasterkami cytrusów lub skórką kandyzowaną. Ciasto lemoniadowe jest gotowe.