Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To piękne szpinakowe ciasto robiłam już wielokrotnie albo wykorzystywałam ciasto bez kremu do zrobienia tortu boiska piłkarskiego. Pomimo że w cieście jest szpinak, moje dzieci je uwielbiają. Ja natomiast ze względu na najmłodsze dziecko musiałam odstawić na jakiś czas produkty mleczne, więc w niniejszym przepisie zamiast klasycznej śmietany jest jej roślinny odpowiednik. A ciasto jest bezglutenowe na mące migdałowej.
forma 30x40 cm, mikser, dwie miski
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44790
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44790
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Po ok. 4 minutach ubijania stopniowo wlewać olej. Następnie dodać mąkę migdałową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia, następnie ściąć wierzch ciasta o grubości ok. 1 cm i pokruszyć. Pozostały placek umieścić z powrotem w formie, zapiąć obręcz.
Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać ostudzoną galaretkę. Krem wyłożyć na przygotowane ciasto. Równomiernie rozłożyć i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem udekorować malinami i pestkami granatu. Smacznego :)