Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto „Leśny mech” ze szpinakiem

Ciasto „Leśny mech” ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1582

Dodano:

Odsłon: 433

Przepis na bardzo proste i ciekawe do wykonania ciasto z dodatkiem szpinaku, którym na pewno zaskoczysz swoich znajomych. Leśny mech w pięknym zielonym kolorze najlepiej prezentuje się z dodatkiem owoców granatu oraz borówek. Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Zielony biszkopt: 400 gramów świeżych liści szpinaku (mogą być też mrożone)
  • 140 mililitrów oleju
  • 200 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 400 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 250 gramów serka mascarpone
  • 300 mililitrów zimnej śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • Kilka kropel aromatu lub cukier wanilinowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zielony biszkopt:

    • Szpinak dokładnie myjemy, lekko gotujemy aż zmięknie, odsączamy nadmiar wody i blendujemy na gładką masę
    • Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia
    • Jajka ubijamy: najpierw z cukrem, następnie z olejem, musem szpinakowym, a na końcu dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy na wolnych obrotach
    • Masę wylewamy na formę posmarowaną margaryną i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni
    • Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 części
    • Górną część biszkoptu kruszymy do miseczki tak aby pozostała tylko skórka, to będzie nasz mech

  2. Krem:

    • Cukier puder łączymy z fixem do śmietany
    • Zimą śmietankę ubijamy i dodajemy powoli cukier puder ciągle miksując
    • Następnie dodajemy aromat lub cukier wanilinowy
    • Na koniec dokładamy ser mascarpone i całość miksujemy na wolnych obrotach

    Składanie:

    • Spód biszkoptu przekładamy z powrotem do formy
    • Biszkopt przekładamy warstwą kremu
    • Formę zasypujemy pokruszony biszkoptem i lekko dociskamy
    • Ciasto dekorujemy owcami i wstawiamy do lodówki na 30 minut

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń