Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo proste i ciekawe do wykonania ciasto z dodatkiem szpinaku, którym na pewno zaskoczysz swoich znajomych. Leśny mech w pięknym zielonym kolorze najlepiej prezentuje się z dodatkiem owoców granatu oraz borówek. Więcej na www.smacznebodomowe.pl
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 708
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5366
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8618
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17571
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 708
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5366
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8618
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17571
Składniki
Zielony biszkopt: • Szpinak dokładnie myjemy, lekko gotujemy aż zmięknie, odsączamy nadmiar wody i blendujemy na gładką masę • Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia • Jajka ubijamy: najpierw z cukrem, następnie z olejem, musem szpinakowym, a na końcu dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy na wolnych obrotach • Masę wylewamy na formę posmarowaną margaryną i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni • Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 części • Górną część biszkoptu kruszymy do miseczki tak aby pozostała tylko skórka, to będzie nasz mech
Krem: • Cukier puder łączymy z fixem do śmietany • Zimą śmietankę ubijamy i dodajemy powoli cukier puder ciągle miksując • Następnie dodajemy aromat lub cukier wanilinowy • Na koniec dokładamy ser mascarpone i całość miksujemy na wolnych obrotach Składanie: • Spód biszkoptu przekładamy z powrotem do formy • Biszkopt przekładamy warstwą kremu • Formę zasypujemy pokruszony biszkoptem i lekko dociskamy • Ciasto dekorujemy owcami i wstawiamy do lodówki na 30 minut