Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1042

Dodano:

Odsłon: 1250

Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Rozpływający się w ustach kajmak z preparowanym ryżem oraz chrupiącymi orzeszkami a do tego krem ze śmietany i serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową.

Składniki

  • 250 g herbatników
  • 500 g masy kajmakowej
  • 150 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
  • 100 g ryżu preparowanego
  • 350 g śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan – fixu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Lion bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Orzeszki ziemne dość drobno siekamy.
    Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany oraz połowę posiekanych orzeszków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
    Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach starannie rozprowadzamy masę z kajmaku, ryżu dmuchanego oraz orzechów, delikatnie dociskając łyżką. Kolejną warstwę ciasta stanowią równo ułożone herbatniki.

  2. Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy.
    Tak przygotowany krem przekładamy na ciastka i dokładnie go rozsmarowujemy.
    Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń