Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Rozpływający się w ustach kajmak z preparowanym ryżem oraz chrupiącymi orzeszkami a do tego krem ze śmietany i serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1023
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 941
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12814
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1023
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 941
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12814
Składniki
Orzeszki ziemne dość drobno siekamy. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany oraz połowę posiekanych orzeszków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach starannie rozprowadzamy masę z kajmaku, ryżu dmuchanego oraz orzechów, delikatnie dociskając łyżką. Kolejną warstwę ciasta stanowią równo ułożone herbatniki.
Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowany krem przekładamy na ciastka i dokładnie go rozsmarowujemy. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.