Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowe z budyniem

Ciasto makowe z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 744

Dodano:

Odsłon: 5669

Szybkie, proste i smaczne ciasto. W skrócie, to budyń makowy, otulony kruchym ciastem. Nigdy wcześniej nie próbowałam połączenia budyniu z makiem. Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis, to konieczne musiałam wypróbować. Okazało się, że ciasto jest przepyszne. Polecam, spróbujcie :)

Składniki

  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 nie pełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • Na masę:
  • 800 ml. mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g. maku mielonego lub suchego
  • 50 g. płatków migdałów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować masę. Zimne mleko wlać do garnka, wsypać cukier i budynie.
    Wymieszać. Wsypać mak i na koniec, pokruszone płatki migdałowe. Zagotować, cały czas mieszając. Masa zrobi się gęsta. Wyłączyć gaz.

  2. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
    Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Na koniec dodać jajko i zagnieść, żeby powstała kruszonka. W między czasie zamieszać masę budyniową. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta. Wyłożyć 2/3 kruszonki i ugnieść dłonią. Wykleić też brzegi tortownicy do połowy.

  3. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę.
    Na masę makową wyłożyć resztę kruszonki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut.

  4. Upieczone i przestudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń