Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9648
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9648
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Składniki
Ciasto makowe: Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno. Do białek dodać margarynę, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i piec ok. 40 min. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem dodać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać razem. Wylać na blaszkę i piec ok. 20 min. Masa: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe wymieszać ze szklanką mleka. 2 szklanki mleka zagotować , wlać mieszankę kokosową, mieszać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem i zmiksować z masą kokosową. Na ciasto makowe wylać 2/3 masy kokosowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć pozostały krem. Ciasto udekorować prażonym kokosem.