Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pycha :)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.
BEZA
Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.
Na dno blaszki dajemy kruchy spód.
WARSTWA MALINOWA
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANOWO-SEROWA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.
Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
I gotowe :)
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 1288
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 327
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 3282
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 154
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 1288
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 327
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 3282
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 154
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut. Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.
BEZA Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu. Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.
Na dno blaszki dajemy kruchy spód. WARSTWA MALINOWA Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANOWO-SEROWA Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy. W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.
Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
I gotowe :)
Przepisy Desery
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Desery
Ciasto z kremem i truskawkami
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Jagodzianki
Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki, to smak na który się czeka c...
Odsłon: 23
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 45