Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pycha :)
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 667
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 52
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 104
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 972
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 466
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 667
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 52
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 104
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 972
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 466
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut. Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.
BEZA Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu. Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.
Na dno blaszki dajemy kruchy spód. WARSTWA MALINOWA Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANOWO-SEROWA Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy. W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.
Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
I gotowe :)