Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nareszcie wiosna! To dobra wiadomość dla wielbicieli krajowych warzyw i owoców. Na świeże maliny trzeba będzie jednak jeszcze chwilę poczekać. Idealnym deserem dla stęsknionych ich smaku jest ciasto Malinowy Król.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3754
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1301
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3754
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1301
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij pianę z białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie – po jednym żółtku. Przesiej do masy jajecznej obie mąki i kakao. Wymieszaj dokładnie szpatułą.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x20 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
Zaparz herbatę malinową (1 torebkę herbaty owocowej w 100 ml wody) i przestudź. Wymieszaj z likierem malinowym, cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny. Nasącz ponczem blaty ciasta.
Ubij śmietanę i wymieszaj z serkiem mascarpone. Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale ze zmniejszoną o połowę ilością wody. Zblenduj maliny i dodaj do galaretki. Gdy galaretka nieco przestygnie i zacznie tężeć, wymieszaj ją z masą serowo-śmietanową (do połączenia składników). Przełóż masą blaty ciasta. Wstaw je do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj konfiturą malinową.