Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, prosty i niesamowicie smaczny wypiek pachnący świętami. Mimo, że ciasto mandarynkowe nie jest typowo bożonarodzeniowym deserem, z pewnością sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości podczas wspólnego biesiadowania przy stole.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1874
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7407
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2914
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1874
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7407
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2914
Składniki
Mandarynki dokładnie myjemy. Skórkę owoców sparzamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Skórkę z mandarynek ścieramy na tarce.
Mandarynki dzielimy na cząstki, pozbywamy się pozostałości skórki i białych błonek. Obrane owoce przerzucamy na czystą patelnię, dodajemy cały cukier i smażymy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego musu. Następnie patelnię odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Przestudzony mus z mandarynek przekładamy do osobnej miski, dodajemy jajko i olej. Składniki mieszamy. Następnie dodajemy suche produkty. Ciasto mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z mandarynek.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy i wyciągamy z formy.
Czekoladę łamiemy na kostki, przerzucamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Przestudzone ciasto polewamy gorącą polewą. Na górze ciasta układamy kawałki obranych mandarynek. Smacznego!