Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Przepis dnia 2020-05-19
Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2466

Dodano:

Odsłon: 711

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe pysznie smakuje w połączeniu z lekką, cytrynową pianką na bazie śmietany.

Składniki

  • Ciasto:
  • - jaja - 4 sztuki
  • - tarta marchew - 2 szklanki (ok. 4 średnich marchwi)
  • - mąka pszenna - 2 szklanki
  • - olej rzepakowy - 1 szklanka
  • - cukier - 1 szklanka
  • - cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • - posiekane orzechy włoskie lub laskowe - 3 łyżki
  • - cynamon - 1 łyżeczka
  • - soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • - proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • - sól - szczypta
  • Cytrynowa pianka:
  • - śmietana 30% - 330 ml
  • - galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • - woda - 1 szklanka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy
    o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.

  2. Pianka:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę.

  3. Ciasto przekroić na dwa blaty, dolny blat przenieść z powrotem do formy i wyłożyć na niego masę śmietankową. Przykryć górnym blatem i wstawić ciasto do lodówki aby pianka stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń