Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-05-2020
Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe pysznie smakuje w połączeniu z lekką, cytrynową pianką na bazie śmietany.
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54096
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 458
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5307
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54096
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 458
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5307
Składniki
Ciasto: Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Pianka: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę.
Ciasto przekroić na dwa blaty, dolny blat przenieść z powrotem do formy i wyłożyć na niego masę śmietankową. Przykryć górnym blatem i wstawić ciasto do lodówki aby pianka stężała.