Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą:

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą:

Autor:

Przepisów i artykułów: 478 Ocena: 4414

Dodano:

Odsłon: 396

Delikatne , smaczne i pulchne ciasto z dodatkiem ubitej śmietany i serka mascarpone , oblane pyszną polewą z mleka w proszku.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • po 2 płaskie łyżeczki: sody, proszku, cynamonu i kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • *można dodać 1 szklankę posiekanych orzechów i 1 szklankę rodzynków*
  • Krem :
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe rozmieszane w 1 szklance gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • Polewa z mleka w proszku:
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą:

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, wciąż miksując wlewać olej. W osobnej misce wymieszać wszystkie produkty suche: mąkę, sodę, proszek, kakao, cynamon i sól.
    Przesiewać do ubitej masy jajecznej z cukrem. Na końcu dodać marchewkę.
    Wymieszać i przelać do formy 25/35 cm.
    Piec 45-50 minut w tem. 180 stopni-góra/dół.
    Zimne przekroić na dwa blaty. Jeden ułożyć w tej samej formie, w której piekło się ciasto.



  2. Galaretkę rozmieszać z gorącą wodą , dodać 1 łyżkę żelatyny i 2 łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
    Miękkie masło zmiksować z serkami, dodać śmietankę a na końcu wlać tężejącą galaretę.
    Wyłożyć na upieczone ciasto.
    Drugi blat pokruszyć i rozsypać na masie serowej.

    Oblać polewą:
    --------------------
    125 g masła
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki wody
    1 szklanka mleka w proszku + 1 płaska łyżka
    1 łyżka kakao
    W małym garnku roztopić masło z wodą i cukrem. Zestawić z ognia, wsypać mleko w proszku i dokładnie rozmieszać. Podzielić na dwie części: Do jednej dodać 1 łyżkę kakao a do drugiej łyżkę mleka w proszku.
    Wylać na ciasto: najpierw ciemną polewę a później jasną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń