Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe ze śliwkami

Ciasto marchewkowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1868

Dodano:

Odsłon: 2803

A dokładniej ciasto marchewkowe ze śliwkami, ale też z dodatkiem jabłka, które nadaje bardzo fajny smak. Ciasto jest delikatne i pyszne :)

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g marchewki (1 większa sztuka)
  • 200 g jabłka (1 średnia sztuka)
  • Składniki na śliwkowy top:
  • 400 g śliwek pokrojonych na niewielkie kawałki (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ¾ łyżki cukru lub ksylitolu (bądź więcej – do smaku)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję ciasto: Marchewkę i jabłko trę na tarce jarzynowej o mniejszych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Wlewam powoli olej cały czas ubijając. Mąkę przesiewam, dodaję do niej proszek do pieczenia i cynamon, mieszam i dodaję po łyżce do masy jajecznej. Wyłączam mikser. Dodaję marchewkę i jabłko i mieszam łopatką.
    Tortownicę 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut.
    Następnie wyciągam ciasto z piekarnika do wystygnięcia.
    W tym czasie mogę przygotować śliwki.

  2. Śliwki umieszczam w garnku i chwilę smażę, aż puszczą sok. Dodaję przyprawy i smażę, aż sok zredukuje się o połowę. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w ¼ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku śliwkowego, szybko mieszam i wlewam do śliwek, intensywnie mieszając. Gotuję chwilę, aż śliwki lekko zgęstnieją i odstawiam do przestygnięcia.
    Następnie lekko przestudzone śliwki wykładam na wystudzone ciasto i czekam, aż śliwki zastygną i będą miały konsystencję kisielu. Po wstawieniu do lodówki zastygną całkowicie.
    Ciasto marchewkowe ze śliwkami gotowe. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń