Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A dokładniej ciasto marchewkowe ze śliwkami, ale też z dodatkiem jabłka, które nadaje bardzo fajny smak. Ciasto jest delikatne i pyszne :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10783
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6201
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13120
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4857
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10783
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6201
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13120
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4857
Składniki
Najpierw przygotowuję ciasto: Marchewkę i jabłko trę na tarce jarzynowej o mniejszych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Wlewam powoli olej cały czas ubijając. Mąkę przesiewam, dodaję do niej proszek do pieczenia i cynamon, mieszam i dodaję po łyżce do masy jajecznej. Wyłączam mikser. Dodaję marchewkę i jabłko i mieszam łopatką. Tortownicę 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować śliwki.
Śliwki umieszczam w garnku i chwilę smażę, aż puszczą sok. Dodaję przyprawy i smażę, aż sok zredukuje się o połowę. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w ¼ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku śliwkowego, szybko mieszam i wlewam do śliwek, intensywnie mieszając. Gotuję chwilę, aż śliwki lekko zgęstnieją i odstawiam do przestygnięcia. Następnie lekko przestudzone śliwki wykładam na wystudzone ciasto i czekam, aż śliwki zastygną i będą miały konsystencję kisielu. Po wstawieniu do lodówki zastygną całkowicie. Ciasto marchewkowe ze śliwkami gotowe. Smacznego