Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowo - kokosowe

Ciasto marchewkowo - kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1056 Ocena: 29800

Dodano:

Odsłon: 6152

Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe z masą kokosową na bazie serków homogenizowanych. To deser, który rozpływa się w ustach i cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie smakuje w towarzystwie cappuccino, latte lub kakao. Gorąco polecam :)

Składniki

  • CIASTO MARCHEWKOWE:
  • 400 g startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g musu owocowego*
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 małych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • + wiórki do posypania
  • MASA KOKOSOWA:
  • 300 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki aromatu kokosowego
  • * użyłam musu jabłko - mango (świetnie sprawdzi się też sam jabłkowy)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowo - kokosowe

Przygotowanie

  1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą i puszystą masę, a następnie dolewamy stopniowo olej. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, mus owocowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą łyżki.

  2. Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół). Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).

  3. Po upieczeniu ciasto studzimy i przystępujemy do przygotowania masy kokosowej. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz aromat kokosowy i miksujemy na małych obrotach na jednolitą i puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

  4. Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Na spód wykładamy 3/4 masy kokosowej, równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch cienko smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń