Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe z przepyszną gotowaną masą serową. Ciasto najlepiej smakuje po całym dniu (24h) spędzonym w lodówce. Blaty robią się miękkie i wilgotne. Przepis na blaty miodowe zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku, natomiast przepis na masę serową podkradłam mamie :) Ciasto w sam raz na nadchodzące święta! Polecam!
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5046
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 600
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2295
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5046
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 600
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2295
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Blaty miodowe: masło roztapiamy z miodem, odstawiamy do ostudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.
Masa serowa: budyń rozpuszczamy w mleku (pół szklanki). Ser łączymy z jajkami, cukrami, rozpuszczonym budyniem i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Masło roztapiamy w większym rondelku, dodajmy zmiksowane składniki i cały czas mieszając (masa łatwo się przypala!) zagotowujemy masę. Od tego momentu gotujemy 10 minut na średniej mocy palnika (cały czas mieszając). Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia
Jeden blat ciasta miodowego wkładamy na dno formy. Gdy masa serowa jest jeszcze ciepła, ale już nieco gęstsza wylewamy połowę na blat, rozprowadzamy równomiernie. Kładziemy drugi blat, lekko dociskamy i wylewamy resztę masy. Układamy trzeci blat.
Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy z kąpieli wodnej z masłem. Polewą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy wiórkami. Gdy masa i polewa przestygną, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki. SMACZNEGO!