Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mozaika.

Przepis dnia 2014-06-12
Ciasto mozaika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8450

Dodano:

Odsłon: 81520

Po składnikach możemy stwierdzić że jest to zwykłe ciasto, bo to tylko biszkopt z bitą śmietaną:) Pomimo to fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki

  • 12 jaj
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka budyniu wiśniowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa
  • duża paczka delicji wiśniowych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielnie robimy każdy biszkopt, czyli
    biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    1 żółtko
    3 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąkę i kakao, oraz proszek do pieczenia.
    biszkopt czerwony:
    3 jajka
    1 żółtko
    3 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka budyniu wiśniowego
    odrobina barwnika czerwonego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tak samo robimy.
    biszkopt żółty:
    3 jajka
    1 żółtko
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tak samo co poprzednie.
    biszkopt biały:
    3 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru, ubijamy białka, z cukrem pudrem dodajemy mąkę ziemniaczaną.
    Na dużą blaszkę wykładamy kupkami po łyżce każdego biszkoptu, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.

  2. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.
    Rozpuszczamy oddzielnie każdą galaretkę w 3/4 szklance wrzątku.

  3. Jak galaretki są chłodne ubijamy 250 ml śmietany na sztywno, możemy dodać 2 łyżki cukru pudru jak lubimy słodsze ciasto. Wlewamy chłodną jedną galaretkę, ubijamy i następnie wykładamy na biszkopt. Na masę układamy delicję. Tak samo robimy z pozostałą śmietanką i galaretką. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń