Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto inne niż wszystkie . Bez mąki i bez jajek . Różni się również tym , że jest gotowane .
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5878
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12637
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5878
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12637
Składniki
Jak robimy : Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia , natomiast boki smarujemy margaryną i prószymy tartą bułką.Na dno tortownicy układamy herbatniki.Są one prostokątne dlatego miejscami trzeba je dopasować łamiąc. Pozostałe herbatniki łamiemy na małe kawałki i odstawiamy na bok. Do wysokiego garnka wlewamy mleko , dodajemy cukier,cukier waniliowy oraz margarynę . Czekamy do chwili rozpuszczenia się margaryny i zagotowania mleka. W miseczce mieszamy kaszę manną z orzechami i kakao . Energicznie mieszając gotujące się mleko, jednocześnie wsypujemy naszą sypką mieszankę .
Mieszając trzymamy na małym ogniu kilka minut . Całość lekko zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na herbatniki , równomiernie rozprowadzamy łyżką . Na wierzch posypujemy pokruszone herbatniki . Całość zalewamy polewą kakaową , czekamy aż ciasto wystygnie i wstawiamy do lodówki . Tam stężeje i będzie smaczne i gotowe do jedzenia .