Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie powinno być ciasto na lato? Z pewnością szybkie i proste w przygotowaniu, bo w końcu nikt nie chce godzinami siedzieć w kuchni. Musi być pyszne i owocowe, z dodatkiem sezonowych składników – i do tego morele idealnie się nadadzą. Powinno także być niewrażliwe na wysokie temperatury na dworze, by móc je zabrać na piknik, na wycieczkę czy postawić przed gośćmi na grillu. Takie właśnie jest prezentowane tu ciasto na lato!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Morele umyj i osusz. Podziel je na połówki i usuń pestki. Cytrynę obierz ze skórki, uważając, by nie obrać białych błonek. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier i wymieszaj ze sobą oba składniki, rozcierając między palcami. W osobnej misce utrzyj masło na puch, pod koniec dodając cytrynowy cukier. Dodawaj po jednym jajku, a na końcu jogurt. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Do miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Krótko wymieszaj ręcznie tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wygładź. Na wierzchu ułóż morele, skórką do dołu. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przełóż do miski i utrzyj razem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posyp owoce kruszonką.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. Celsjusza. Ciasto na lato piecz przez ok. 60 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Deser możesz podawać na ciepło, z dodatkiem lodów lub na zimno.