Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-11-2021
Jeszcze nie jest za późno, żeby nastawić ciasto na staropolski piernik dojrzewający. A więc do dzieła :)
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 43107
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 492
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 43107
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 492
Składniki
Do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, zagotować, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
W sporej misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika oraz sól. Dodać ostudzoną masę miodową i jajka. Sodę rozprowadzić w mleku, przelać do miski. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką (lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta) do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do kamionkowego lub szklanego pojemnika, nakryć lnianą ścierką i wstawić do lodówki na 4-6 tygodni.