Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-11-2021
Jeszcze nie jest za późno, żeby nastawić ciasto na staropolski piernik dojrzewający. A więc do dzieła :)
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1308
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36664
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3798
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 561
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2980
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1308
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36664
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3798
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 561
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2980
Składniki
Do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, zagotować, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
W sporej misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika oraz sól. Dodać ostudzoną masę miodową i jajka. Sodę rozprowadzić w mleku, przelać do miski. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką (lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta) do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do kamionkowego lub szklanego pojemnika, nakryć lnianą ścierką i wstawić do lodówki na 4-6 tygodni.