Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczko zawijane, krucho-drożdżowe. Z podanych proporcji wychodzą dwa ciasta.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11996
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8813
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155466
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1192
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11996
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8813
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155466
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1192
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny. Orzechy połączyć z cukrem, dodać ubite białka i kilka kropli olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Masę również podzielić na połowę. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę orzechową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 st, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 170 st Ciasto prezentuje się efektowniej polane polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami. Niestety moje, w połowie zjedzone, nie doczekało się już polewy :) Smacznego.