Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczko zawijane, krucho-drożdżowe. Z podanych proporcji wychodzą dwa ciasta.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 367
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14995
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1802
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17478
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 367
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14995
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1802
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17478
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny. Orzechy połączyć z cukrem, dodać ubite białka i kilka kropli olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Masę również podzielić na połowę. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę orzechową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 st, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 170 st Ciasto prezentuje się efektowniej polane polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami. Niestety moje, w połowie zjedzone, nie doczekało się już polewy :) Smacznego.