Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do przygotowania ciasto, które bez wyrzutów sumienia możecie zjeść na śniadanie.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Płatki, orzechy i daktyle rozdrobnić blenderem. Powinny mieć grubość mąki razowej.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Żółtka oddzielić od białek.
Do rozdrobnionych płatków z orzechami i daktylami dodać sól, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
Następnie dodać żółtka i wymieszać.
Dodać jabłka i wymieszać raz jeszcze. Ciasto powinno być lepkie, ale nie zwarte.
Białka ubić na pianę i połączyć z resztą ciasta z poprzedniego etapu.
Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze około 190 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu odstawić na około 30 minut, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy, wyjąć i przełożyć je delikatnie na paterę.
Po przestudzeniu można je posypać cukrem pudrem.