Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piramida

Ciasto piramida

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 7509

Ciasto piramida- takie przyciągające wzrok ciacho! Dobre!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy. Z białek ubijamy pianę. Do ciasta dodajmy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodajmy pianę i mieszamy łyżką. Ciasto pieczmy w formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut.

  2. Masa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy krem. Studzimy go, a następnie ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy alkohol.

  3. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrami, gdy się zagotuje. Wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje. Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek. Masę lekko studzimy i wykładamy na placek.

    Na jabłka dajemy masę i układamy roladę pokrojoną w plasterki.

    Roladę zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń